Verplichte verzekering als je een voertuig bezit

Heb je een auto of scooter op je naam staan? Dan ben je verplicht om die te verzekeren, ook al rijd je er niet mee. Dit leer je direct bij een auto theorie cursus of als je begint met het theorie examen oefenen auto.
Welke verzekering past bij jouw voertuig?
Je kunt kiezen uit drie soorten verzekeringen:
WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)
Deze verzekering is verplicht. Ze vergoedt alleen schade die jij aan anderen veroorzaakt. Je eigen schade of diefstal van je voertuig wordt niet vergoed.
WA beperkt casco (WA Plus)
Hiermee ben je ook verzekerd tegen schade aan je eigen voertuig door bijvoorbeeld storm, brand of diefstal. Schade aan anderen wordt ook vergoed.
WA volledig casco (Allrisk)
Dit is de meest uitgebreide verzekering. Ook als je zelf schade veroorzaakt aan je voertuig, ben je verzekerd.
Hoe nieuwer en duurder de auto, hoe slimmer het is om voor een allrisk verzekering te kiezen. Dit komt ook aan bod in onze theorie cursus en bij onze online auto theorie cursus app.
Na een aanrijding dekt de WA-verzekering alleen de schade van de tegenpartij. Een all-riskverzekering dekt – zoals de naam al zegt – alles: zowel je eigen schade als die van de tegenpartij.
Hoe schadevrije jaren je premie bepalen
Verzekeraars werken met een beloningssysteem. Hoe langer je geen schade claimt, hoe meer korting je op je premie krijgt. Dit heet het bonus-malussysteem.
- Geen schade = korting (bonus)
- Wel schade = minder korting (malus)
Soms is het goedkoper om een kleine schade zelf te betalen. Dat leer je bijvoorbeeld in een auto theorie cursus in 1 dag of tijdens het auto theorie oefenen gratis.
Je verzekeringsbewijs: de witte kaart
De verzekeringskaart is het bewijs dat je voertuig verzekerd is.
- Je krijgt elk jaar een nieuwe kaart (soms digitaal).
- In Nederland niet verplicht in de auto, maar wel handig.
- In het buitenland wordt er vaak wel om gevraagd.
Zorg dat je deze kaart bij je hebt, zeker als je naar het buitenland gaat.
Is je aanhanger of caravan verzekerd?
Een aangekoppelde aanhangwagen of caravan is meeverzekerd via je autoverzekering als je schade aan anderen veroorzaakt. Schade aan de aanhangwagen zelf is niet verzekerd, daarvoor kun je apart iets afsluiten.
Schade melden met het Europees formulier
Bij schade vul je samen met de andere partij een schadeformulier in. Het formulier bestaat uit twee vellen. Jullie ondertekenen het samen en sturen het naar de verzekeraar. Niet verplicht, maar wel handig om in de auto te hebben. Dit wordt vaak besproken in een theoriecursus auto met slagingsgarantie.
Volg een van onze cursussen
Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!
Verzekeringsplicht zonder kenteken
Sommige voertuigen, zoals gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen, hebben geen kenteken maar moeten wél verzekerd zijn. Je krijgt dan een verzekeringssticker van je verzekeraar. Dit soort uitzonderingen kom je tegen in een CBR theorie examen auto.
Dit is een voorbeeld van een verzekeringssticker die achter op een voertuig zonder kenteken moet zitten.
Auto uitlenen? Denk aan de gevolgen
Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, wordt die schade vergoed via jouw verzekering. Dit kan wel invloed hebben op jouw schadevrije jaren, en dus op je premie. Maak dus duidelijke afspraken vooraf. Dit komt vaak terug in een auto theorie cursus inclusief examen.
Rijden zonder verzekering is strafbaar
Rijd je zonder verzekering? Dan ben je strafbaar. Alle schade komt dan voor je eigen rekening, en dat kan flink oplopen. Ook bij rijden onder invloed of zonder rijbewijs kan de verzekeraar jou de schade laten terugbetalen. Dit is belangrijke kennis tijdens het theorie examen oefenen auto.
Schade door onverzekerden: waarborgfonds
Ben je slachtoffer van schade door iemand die is doorgereden of onverzekerd was? Dan kun je soms terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is bedoeld om jou te helpen als de dader onbekend is of onverzekerd rijdt.
Volg een van onze cursussen
Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!
Tijdelijk geen auto gebruiken? Laat hem schorsen
Gebruik je je voertuig een tijd niet? Dan kun je het laten schorsen bij de RDW. Tijdens schorsing hoef je:
- Geen belasting te betalen
- Geen verzekering te hebben
- Geen APK te doen
Je mag het voertuig dan niet gebruiken of op de openbare weg parkeren. Schorsen is handig als je een auto gaat restaureren of lang stilzet. Zodra de schorsing afloopt, gelden alle verplichtingen opnieuw.
Geen zin om nog verder te leren? Meld je aan voor een theorie cursus of koop een pakketje voor onze online app en slaag in 1 keer voor je theorie examen 😉