Gedragsregels in het verkeer

Tijdens een auto theorie cursus, zoals een theoriecursus auto of een intensieve auto theorie in 1 dag, leer je hoe belangrijk het is om je aan verkeersregels te houden. Deze gedragsregels zijn er niet voor niets: ze vormen de basis van veilig en verantwoord rijgedrag.

Of je nu bezig bent met een online auto theorie cursus, een les uit het auto theorie boek 2025 doornneemt of bezig bent met het theorie examen oefenen auto, het begrijpen van deze regels is essentieel. Ze zijn opgesteld met meerdere doelen:

  • Het bevorderen van de verkeersveiligheid, zodat ongelukken worden voorkomen.
  • Het beschermen van alle weggebruikers en passagiers – van voetgangers tot automobilisten.
  • Het behouden van een bruikbare en toegankelijke weginfrastructuur.
  • Het zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer, iets wat je zeker tegenkomt tijdens een CBR theorie examen auto.
  • Het beperken van overlast, hinder en materiële schade.
  • Het verminderen van milieuschade door bewust verkeersgedrag.
  • Het voorkomen van fraude en misbruik in het verkeer.

Wat is een weg en wie mag je stoppen in het verkeer?

Als je bezig bent met een auto theorie cursus of een theoriecursus auto, is het belangrijk om te weten wat een ‘weg’ eigenlijk is. Een weg is namelijk meer dan alleen de rijbaan. Alles waar je kunt rijden of lopen hoort erbij: de stoep, het fietspad, de berm, bruggen en tunnels. Dus: van sloot tot sloot of van gevel tot gevel hoort bij de weg.

Tijdens het theorie examen oefenen moet je ook leren wie het verkeer mag regelen. Dit zijn bijvoorbeeld politieagenten, marechaussee of ambtenaren van Rijkswaterstaat. Zij mogen je stopzetten én je rijbewijs of ID controleren.

Ben je op zoek naar de beste auto theorie cursus, bijvoorbeeld een auto theorie in 1 dag of een auto theorie cursus Amsterdam? Dan ben je bij theorie snel halen op het juiste adres!

Deel A: is een rijstrook. Deel B: alle rijstroken bij elkaar noemen we de rijbaan. Deel C: alles bij elkaar, van stoep tot stoep, berm tot berm noemen we de weg.

Aanwijzingen en documenten die je bij je moet hebben

Als je aan het verkeer deelneemt, moet je altijd luisteren naar aanwijzingen van bevoegde personen, zoals een politieagent of een militair van de Marechaussee. Ook verkeersbrigadiers (de bekende klaar-overs) mogen je laten stoppen, bijvoorbeeld bij een oversteekplaats. Ze mogen alleen aangeven dat je moet stoppen, verder niks.

Tijdens een auto theorie cursus of een online auto theorie cursus leer je ook welke documenten je verplicht bij je moet hebben. Word je bijvoorbeeld staande gehouden, dan moet je deze kunnen laten zien:

  • Je rijbewijs
  • Het kentekenbewijs van het voertuig
  • Een begeleiderspas als je onder de 2toDrive-regeling rijdt (vanaf 17 jaar)
  • Een gehandicaptenparkeerkaart, als die van toepassing is

Ook kan een bevoegd persoon je vragen mee te werken aan een test voor alcohol, drugs of medicijnen.

Dit soort vragen kom je zeker tegen als je bezig bent met het theorie examen oefenen auto of meedoet aan een auto theorie cursus in 1 dag. Als je snel je auto theorie wilt halen, is het slim om dit soort regels goed te leren – bijvoorbeeld met het auto theorie boek 2025 of een theoriecursus auto met slagingsgarantie.

Verplicht meewerken aan controles

Als je door de politie wordt aangehouden, ben je soms verplicht om mee te werken aan tests. Denk aan een blaastest (ademanalyse), een speekseltest voor drugsgebruik of simpele oefeningen om te checken of je nog goed kunt zien of praten. Soms moet je zelfs bloed af laten nemen, bijvoorbeeld als je weigert te blazen of als de blaastest niet werkt. Dit mag alleen als er een goede reden is om te denken dat je alcohol of drugs hebt gebruikt.

Gevaarlijk gedrag in het verkeer

Tijdens een auto theorie cursus of wanneer je bezig bent met het theorie examen oefenen auto, leer je dat niet alles letterlijk in de wet staat. Natuurlijk mag je niet door rood rijden of verkeersborden negeren. Maar ook gedrag dat gevaar of hinder veroorzaakt, terwijl het niet letterlijk in de regels staat, is verboden.

Er is namelijk een algemene regel die zegt dat je je niet zo mag gedragen dat je anderen in gevaar brengt of stoort. Of het nu gaat om hard rijden, onverwacht remmen of plots van rijstrook wisselen – als het gevaarlijk of hinderlijk is, dan zit je fout.

Wat is het kapstokartikel?

Tijdens een auto theorie cursus leer je over Artikel 5 van de Wegenverkeerswet, ook wel het kapstokartikel genoemd. Dit artikel zegt dat je geen gevaar of hinder mag veroorzaken in het verkeer. Ook als iets niet letterlijk in de regels staat, kun je toch straf krijgen als je gedrag anderen in gevaar brengt.

Stel je voor: je doet iets dat niet verboden is met een verkeersbord, maar het zorgt wél voor gevaar. Dan kun je alsnog een boete krijgen op basis van dit artikel.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Wat moet je doen na een ongeval?

Je moet ook weten wat je moet doen als je betrokken raakt bij een ongeluk. Het maakt niet uit of jij schuldig bent of niet: je mag de plek van het ongeluk niet zomaar verlaten.

Je moet altijd je gegevens én de gegevens van je voertuig achterlaten bij de andere betrokkenen of bij de politie. Doe je dat niet? Dan pleeg je een misdrijf. Alleen als je binnen 12 uur alsnog vrijwillig naar de politie gaat, en je al als verdachte stond geregistreerd, kun je soms onder je straf uitkomen.

Laat je een slachtoffer achter in een hulpeloze toestand? Dan is dat altijd strafbaar, ook als je je later alsnog meldt.

Daarnaast ben je verplicht om hulp te bieden. Denk aan 112 bellen, eerste hulp geven (als je dat kan), omstanders wegsturen of hulpdiensten de juiste richting wijzen.

Dit onderwerp komt terug in het CBR auto theorie examen.

Let op: Iedereen die betrokken is bij de aanrijding, moet zijn of haar gegevens kenbaar maken. Het maakt daarbij niet uit of je een getuige bent of direct betrokken.

Racen op de weg

In het verkeer is het verboden om een wedstrijd te houden op de openbare weg. Dus even snel kijken wie het eerst bij het verkeerslicht wegrijdt, mag niet. Het maakt niet uit wie rijdt: zowel de bestuurder als de eigenaar van het voertuig kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Dit soort situaties worden besproken in elke auto theorie cursus of wanneer je bezig bent met het theorie examen oefenen auto. Zeker iets om te onthouden als je meedoet aan een auto theorie in 1 dag training.

Invordering rijbewijs

Als je iets gevaarlijks of strafbaars doet in het verkeer, kan de politie je rijbewijs meteen innemen. Dit heet invordering. Je rijbewijs wordt dan doorgestuurd naar de officier van justitie. Tijdens een online auto theorie cursus of een theoriecursus auto krijg je hier uitleg over, zodat je goed voorbereid bent op het CBR theorie examen auto.

Ontzegging van de rijbevoegdheid

Als je te vaak de fout in gaat, mag je voor een bepaalde tijd geen voertuigen meer besturen. Dat heet een rijontzegging. Dit kan opgelegd worden door een rechter of officier van justitie. Soms is dat voor een paar maanden, maar bij zwaardere zaken – zoals rijden onder invloed – kan dat zelfs 5 jaar zijn. Doe je snel weer iets fout, dan wordt de straf verdubbeld.

Geslaagde jongen in groen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Ongeldigverklaring rijbewijs

Als je rijgedrag echt niet meer oké is, of als je niet meer rijgeschikt bent, kan je rijbewijs ongeldig worden verklaard. Je mag dan niet meer autorijden, maar bijvoorbeeld wel fietsen. Soms geldt dit alleen voor één categorie, zoals auto, terwijl je andere rijbewijzen wel geldig blijven. Bij een auto theorie cursus inclusief examen of een auto theorie cursus Amsterdam, leer je precies hoe dit werkt. Handig als je snel je auto theorie wilt halen en echt voorbereid aan het examen wilt beginnen.

Handhaving op rijgedrag

Als je je te veel misdraagt in het verkeer, kan je rijbewijs worden ingevorderd. Dit betekent dat deze wordt ingenomen door de politie. Je rijbewijs wordt dan opgestuurd naar de officier van justitie. Deze beslist binnen tien dagen of het wordt ingehouden of dat je het rijbewijs terugkrijgt. In bepaalde gevallen kan het zijn dat aan de rechter wordt gevraagd de uiteindelijke straf te bepalen. Deze kan dan een boete en een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.
In de periode dat je ontzegging van de rijbevoegdheid hebt, mag je geen enkel motorrijtuig meer besturen.

Melding bij het CBR

Bij gevaarlijk rijgedrag kan de politie ook een melding maken bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Zij onderzoeken dan of je nog veilig genoeg bent om auto te rijden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je:

  • bumperkleeft (te weinig afstand houdt);
  • andere bestuurders afsnijdt;
  • door rood rijdt;
  • meer dan 50 km/u te hard rijdt;
  • bij wegwerkzaamheden meer dan 30 km/u te hard rijdt.

Wil je snel je auto theorie halen of oefenen via auto theorie oefenen gratis? Dan is dit verplichte leerstof die je tegenkomt in een theoriecursus auto of CBR theorie examen auto.

Wat doet het CBR?

Het CBR bepaalt of je een rijbewijs krijgt of mag houden. Ze kijken of je rijvaardig en rijgeschikt bent. Ook nemen ze het theorie- en praktijkexamen af.

Verboden te rijden

Als je rijbewijs ongeldig is verklaard of als je een rijontzegging hebt, mag je niet rijden. Doe je dat toch? Dan pleeg je een misdrijf. Dit is iets waar vaak vragen over komen in het theorie examen auto – goed om te onthouden dus!

CBR huilen

Geen zin om nog verder te leren? Meld je aan voor een theorie cursus of koop een pakketje voor onze online app en slaag in 1 keer voor je theorie examen 😉

Voertuigen

Tijdens een auto theorie cursus of theoriecursus auto leer je dat er verschillende soorten voertuigen zijn. Denk aan fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen en wagens. Dit lijkt simpel, maar bij het theorie examen auto komen hierover best wat vragen.

Bromfietsen

Een bromfiets is een klein motorvoertuig op twee, drie of vier wielen. Hij mag maximaal 45 km/u rijden (dat is zijn constructiesnelheid). De motor is meestal een verbrandingsmotor van maximaal 50 cc of een elektromotor tot 4 kW. Let op: een brommobiel (vier wielen) weegt onder de 350 kg en valt niet onder gehandicaptenvoertuigen.

Een bromfiets herken je aan een gele kentekenplaat en een snorfiets aan een blauwe kentekenplaat. Let op: een brommobiel valt onder de regels voor motorvoertuigen, niet onder die van de bromfiets.

Beginnend bestuurder

Als je net je rijbewijs hebt gehaald, ben je een beginnend bestuurder. Deze periode duurt 5 jaar. Haal je voor je 18e een bromfiets- of trekkerrijbewijs, dan ben je zelfs 7 jaar beginnend bestuurder. In deze tijd gelden strengere regels.

Wat regels en feiten over alcohol

Promille

Promille geeft aan hoeveel alcohol er in je bloed zit. Tijdens het CBR theorie examen auto is dit een belangrijk onderwerp.

µg/l (microgram per liter)

Dit is de hoeveelheid alcohol per liter lucht die je uitademt. 220 µg/l staat gelijk aan 0,5 promille. Goed om te kennen als je snel je auto theorie wilt halen!

Standaardglas (in de horeca)

In cafés krijg je standaard hoeveelheden alcohol:

  • Bier: 25 cl (5%)
  • Wijn: 10 cl (12%)
  • Sterke drank: 3,5 cl (35%)

Zo bevat elk glas ongeveer evenveel pure alcohol. Maar pas op: speciaalbier of cocktails kunnen veel sterker zijn. Dit is een van de theorie examen auto tips die je zeker moet onthouden in een auto theorie examen!

Download app gratis

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!